Dynamiczny wzrost liczby ognisk widoczny jest od drugiej połowy bieżącego roku. Niepokojąca jest coraz większa liczba województw i powiatów dotkniętych tym wirusem. W obecnej chwili ogniska ASF potwierdzono na obszarze 8 województw: podlaskie, mazowieckie, lubelskie, podkarpackie, mazowieckie, wielkopolskie, lubuskie oraz dolnośląskie.
Na dzień 18.08.2020 r. w kraju potwierdzono 50 ognisk ASF u świń, w tym aż 34 ogniska wystąpiły w województwie lubelskim (pierwsze ognisko w 2020 roku potwierdzono 4 czerwca w gminie Włodawa). W populacji dzików również choroba nie odpuszcza, zanotowano 2987 przypadków z czego 600 przypadków na terenie naszego województwa . Zauważono już, że szczególnie groźny jest okres letni w którym występuje największa liczba zakażeń.
W związku z trudną sytuacją epizootyczną w województwie lubelskim 11 sierpnia br. odbyło się spotkanie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim w Lublinie. Podczas spotkania poruszono temat aktualnej sytuacji związanej z afrykańskim pomorem świń oraz zadań służb, inspekcji i straży w zakresie zapobiegania chorobie i jej zwalczaniu. Podkreślano jak ważna jest dalsza redukcja populacji dzików, poszukiwanie i usuwanie padłych dzików, oraz dalsza edukacja i przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwach. Wojewoda lubelski Lech Sprawka zapowiedział również powołanie zespołu który miałby za zadanie wypracowanie programu zwalczania ASF w województwie lubelskim.
Wyraźnie widać że temat bioasekuracji jest nadal aktualny, dlatego poniżej raz jeszcze przypominamy o czym muszą pamiętać hodowcy świń aby zabezpieczyć swoje gospodarstwa przed wirusem ASF.
Bioasekuracja - wymagania szczegółowe
- przestrzeganie nakazu:
- utrzymywania świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi
- utrzymywania świń w gospodarstwie w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne
- sporządzenia przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu
- karmienia świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących
- zabezpieczenia wybiegu dla tych zwierząt podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem, a każdego wjazdu i wyjazdu oraz wejścia i wyjścia z takiego wybiegu zabezpieczenia matą dezynfekcyjną
- wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed: wejściami do gospodarstwa w którym są utrzymywane świnie i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego
- wyłożenia mat dezynfekcyjnych/zainstalowania niecek dezynfekcyjnych) przed wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat/zainstalowanych niecek dezynfekcyjnych) powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie mat dezynfekcyjnych/niecek dezynfekcyjnych) w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia
- bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń
- używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności
- prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie
- uniemożliwienia osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie
- wdrożenia programu monitorowania i zwalczania gryzoni
-przestrzeganie zakazu:
- karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom
- wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009, zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF
- prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt
Olga Noworolnik