Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Lubelszczyzna jest największym rejonem uprawy malin w Polsce. Ma też długą tradycję uprawy malin, a także jeżyn. Jednak na przestrzeni lat technologia uprawy ulega ciągłym zmianom. Do uprawy wkraczają nowe odmiany, coraz częściej producenci decydują się na zmianę kierunku produkcji z przemysłowego na deserowy, który jest bardziej dochodowy. Z roku na rok przybywa również upraw pod osłonami.

Także ochrona jest coraz większym wyzwaniem w czasie kiedy coraz więcej środków ochrony chemicznej jest wycofywana. Potrzeba dużej wiedzy, aby prowadzić bezpieczną i skuteczną ochronę i uzyskać wysoki plon, dobrej jakości bez pozostałości. Na sukces w uprawie wpływa również odpowiednie i zrównoważone nawożenie, często z wykorzystaniem fertygacji.

Aby wyjść naprzeciw potrzebom rolników dotyczącym poszerzenia wiedzy na temat uprawy, doboru odmian, ochrony i nawożenia 9 marca br. w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli odbyła się wideokonferencja pt. „Nowoczesne technologie w uprawie maliny i jeżyny”. Organizatorem był Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa.  W wideokonferencji uczestniczyli producenci malin i jeżyn oraz doradcy.

Wideokonferencja została zrealizowana w ramach realizacji Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Celem operacji było upowszechnienie wiedzy na temat innowacyjnych technologii w uprawie maliny i jeżyny, przekładających się m.in. na poprawę wydajności i jakości produkowanych owoców oraz prowadzenie bezpiecznej i skutecznej ochrony. Wideokonferencję otworzył Z-ca Dyrektora LODR w Końskowoli Waldemar Banach.

Pierwszy wykład „Trendy w produkcji oraz postęp w polskiej hodowli maliny i jeżyny” poprowadziła Pani dr Agnieszka Orzeł, hodowca z prywatnego programu Hodowli Roślin Jagodowych NIWA Brzezna. Przedstawiła słuchaczom światowe trendy w produkcji i hodowli maliny oraz jeżyny, a także omówiła kierunki w produkcji owoców. Producenci mogli się też dowiedzieć o nowościach odmianowych na świecie oraz w polskiej hodowli. Na koniec podkreśliła, jak ważna jest jakość sadzonek w produkcji owoców, omówiła produkcję sadzonek.

Drugi wykład dotyczył chorób występujących na plantacjach maliny i jeżyny oraz ich prawidłowego i skutecznego zwalczania. Poprowadziła go Pani Monika Michalecka, pracownik naukowy Zakładu Fitopatologii Instytutu Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach. Najczęściej występującymi chorobami grzybowymi są: zamieranie pędów, fuzarioza maliny, szara pleśń, rdze, antraknozy, a także wertycylioza oraz coraz częściej guzowatość korzeni i pędów wywoływana przez bakterie. Dla jeżyn groźne mogą być: fioletowa plamistość pędów jeżyny oraz rak jeżyny. Zwalczanie chorób jest trudne i wymaga łącznego stosowania zabiegów agrotechnicznych i chemicznych,  a w przypadku chorób odglebowych, takich jak zgnilizna korzeni maliny, czy wertycylioza maliny i jeżyny czy chorób wirusowych to przede wszystkim przestrzeganie profilaktyki. Te zasady prelegentka dokładnie omówiła.

Kolejny wykładowca Pan Michał Wojcieszek z firmy Yara przedstawił temat „Kompleksowego nawożenia i fertygacji maliny i jeżyny. Zwrócił on uwagę na częsty problem z dostępnością wody na plantacjach roślin jagodowych. Stabilną produkcję owoców można uzyskać tylko przy zapewnieniu nawadniania. Podkreślił, że zakładając plantację powinniśmy zacząć od uregulowania odczynu gleby. Większość makroskładników jest przyswajalna dla roślin przy pH 6,5. Przy niższym pH słabo pobierany jest fosfor i magnez. Zaznaczył, że najbardziej preferowanym przez rośliny sposobem nawożenia i jednocześnie najbardziej ekonomicznym jest fertygacja.

Następnie Pan Krzysztof Komisarczuk z firmy Amagro mówił w jaki sposób można ograniczyć stres roślin, spowodować wzrost odporności, plonu i jakości owoców. Przedstawił produkty, które można w tym celu stosować w uprawie maliny.

 Na zakończenie Pan Marek Siuciak - broker innowacji w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, zapoznał słuchaczy z możliwością tworzenia grup operacyjnych w ramach działania „Współpraca”. Jest to działanie w kierunku znajdowania innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie,  przedstawił przykłady takich rozwiązań. Opowiedział o możliwości uzyskania pomocy na operację, której przedmiotem jest tworzenie lub rozwój krótkich łańcuchów dostaw polegających na zorganizowaniu produkcji, dystrybucji i transakcji pomiędzy producentem żywości, a konsumentem który ją spożywa, w sposób, który minimalizuje liczbę pośredników uczestniczących w tym procesie.

Alicja Pawlak-Zdziechowska

Z-ca Dyrektora LODR Waldemar Banach, rozpoczęcie wideokonferencji

slajd z wykładu Marka Siuciaka - Działanie Współpraca - krótkie łańcuchy żywnościowe, organizacja i funkcjonowanie grupy operacyjnej

slajd z wykładu dr Agnieszki Orzeł - Trendy w produkcji oraz postęp w polskiej hodowli maliny i jeżyny

slajd z wykładu Krzysztofa komisarczuka - Wzrost odporności, plonu  i jakości owoców maliny

slajd z wykładu Michała Wojcieszka  - Kompleksowe nawożenie oraz fertygacja maliny i jeżyny

slajd z wykładu Moniki Michaleckiej  na temat chorób maliny i jeżyny