W dniach 09-13.08 2021 r. odbył się wyjazd studyjny do Włoch organizowany przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z LGD Puszcza Kozienicka oraz Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania.
Był to projekt KSOW o tematyce „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”. Projekt zakładał upowszechnianie wiedzy i wymianę doświadczeń w zakresie inicjatyw zwiększających konkurencyjność na terenach wiejskich.
Z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli w wyjeździe studyjnym uczestniczyli: Zastępca Dyrektora Waldemar Banach oraz doradca z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wisznicach Małgorzata Meleszczuk.
Przez 5 dni grupa wyjazdowa poznawała szlaki kulinarne i produkty lokalne północnych Włoch, degustowała potrawy i wina pochodzące z prowadzonych przez włoskich rolników upraw.
Niektóre występowały tylko regionalnie i nie powtarzały się w żadnej innej części północnych Włoch.
Przykładowo z uprawą ryżu można się spotkać tylko w dolinie Piemontu w prowincji Vercelli; gaje cytrusowe występują w prowincji Brescia nad jeziorem Garda. Wysoko w górach położone są rzędowo prowadzone uprawy winorośli zaś w samych gospodarstwach produkuje się wino. Są to regionalne wina wytrawne, takie, które podaje się do każdego posiłku.
Atrakcją dodatkową był leśny spacer w poszukiwaniu trufli ze specjalnie do tego wytresowanym psem, który skutecznie pomagał w ich lokalizowaniu pod ziemią najczęściej przy korzeniach dębu.
Wszystkich chętnych rolników chcących zgłębić tajniki uprawy trufli w Polsce zachęcamy do poszukania szkoleń na ten temat. Warto podglądać i przenosić dobre pomysły do swoich gospodarstw.