W dniach 5-6.10.2021 r. w Hotelu Wodnik koło Bełchatowa odbyła się konferencja pn. „Turystyka kulinarna instrumentem wsparcia lokalnej gospodarki”, która była realizowana w ramach operacji pn. "Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną". Organizatorem była Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior - Lokalna Grupa Działania oraz Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania "Puszcza Kozienicka".

Z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli w konferencji uczestniczyli pracownicy Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego z Kraśnika i Włodawy - zajmujący się tematyką rozwoju obszarów wiejskich.

W konferencji wzięły udział osoby z woj. lubelskiego, lubuskiego, mazowieckiego oraz śląskiego - łącznie 100 osób. Każdy z prelegentów był źródłem nieocenionej wiedzy i umiejętności dzięki czemu uczestnicy którzy brali udział w konferencji mieli możliwość poszerzenia horyzontów z zakresu turystyki kulinarnej. Rozmawiano o produktach lokalnych, promocji, dobrych praktykach z kraju i zagranicy i wymieniano doświadczenia z ekspertami podczas części warsztatowej na której uczestnicy konferencji brali aktywny udział i podejmowali dyskusje w zakresie prowadzonych prelekcji.

Zdobyta podczas konferencji wiedza na temat turystyki kulinarnej oraz wymiana doświadczeń przełoży się na współpracę na rzecz rozwoju obszarów wiejskich co docelowo może sprzyjać tworzeniu inicjatyw opartych na lokalnych zasobach, które są wokół nas.

Joanna Januszczak

organizator

prelegent

uczestnicy 2

uczestnicy