Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, serdecznie zaprasza na warsztaty serowarskie pt. „Agroturystyka i turystyka kulinarna jako źródło dodatkowych przychodów w gospodarstwie rolnym. Przygotowanie własnej oferty i obsługa gości. Profesjonalna prezentacja produktów serowarskich”

Data i miejsce warsztatów:

21 czerwiec 2022 r. -  Winnica Kazimierskie Wzgórza, Wylągi 35 24-120  Kazimierz Dolny

Przedsięwzięcie wpisuje się w zadanie Planu Operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Realizacja operacji przyczyni się do podniesienia poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie małego przetwórstwa uczestników warsztatów, podniesienia poziomu wiedzy w zakresie systemów jakości żywności i krótkich łańcuchów dostaw odbiorców operacji.

Warsztaty realizowane są w ramach operacji „Zespół tematyczny ds. serowarstwa”. Celem operacji jest inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk w zakresie serowarstwa. Utworzenie Zespołu Tematycznego ds. serowarstwa umożliwi stworzenie platformy podnoszenia poziomu wiedzy, wymiany doświadczeń, bezpośredniej rozmowy, współpracę podmiotów zainteresowanych innowacjami w rolnictwie, produkcji żywności i na obszarach wiejskich.

Do udziału w warsztatach zapraszamy rolników przetwarzających mleko kozie i krowie na sery świeże i dojrzewające oraz inne produkty mleczne - w ramach RHD lub MLO, osoby planujące uruchomienie własnej działalności w zakresie produkcji przetworów z mleka i serów farmerskich, osoby posiadające podstawowe kompetencje w ww. zakresie.

Podczas warsztatów przewidziana jest degustacja 4 win z Winnicy Kazimierskie Wzgórza. Do degustacji chcemy wykorzystać sery wytwarzane przez uczestników. W związku z powyższym prosimy każdego uczestnika o przyniesienie jednego kawałka sera produkowanego we własnym gospodarstwie (rodzaj i smak dowolny). Prowadzący p. Bartosz Wilczyński skomponuje deskę serów i dobierze odpowiednie wina.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Ilość miejsc ograniczona. Zgłoszenia (skan wypełnionej i podpisanej karty zgłoszeniowej) przyjmujemy do dnia 14 czerwca 2022 r. na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kontakt w sprawie udziału w warsztatach: Małgorzata Seroka tel: 603 555 418

Do pobrania:

Karta zgłoszeniowa

Program warsztatów