Miód to jeden z najcenniejszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jego wartości zdrowotne i odżywcze są znane i cenione od setek, a nawet tysięcy lat. Przydatność lecznicza miodów, czas - po jakim krystalizują - i smak w dużej mierze są zależne od tego, z jakich kwiatów pochodzą. Mogą być aromatyczne, ale też łagodne.

Obecnie płynne złoto - jak często zwykło się nazywać miód - znajduje zastosowanie nie tylko jako produkt spożywczy czy stosowany w medycynie naturalnej, ale także dodatek do preparatów kosmetycznych.

Zagłębiając się we właściwości lecznicze miodu - pochodzącego z różnych kwiatów - należy wspomnieć o działaniu antybakteryjnym, wspomaganiu pracy serca, redukcji zmęczenia. To najstarsze słodziwo na świecie - dzięki dużej zawartości szybko przyswajalnych cukrów prostych - bardzo dobrze odżywia mózg, 100g miodu to wartość energetyczna rzędu 340 (kcal). Należy jednak pamiętać, aby zachować wartość tego zdrowego zamiennika cukru. Musimy więc zadbać o odpowiednie warunki jego przechowywania. Nie może być narażony na bezpośrednie promieniowanie słońca, zbyt wysoką temperaturę przechowywania (najlepiej 8-20 stopni Celsjusza), dużą wilgotność. Nieszczelne lub niespełniające wymagań higienicznych opakowanie niszczy produkt - z ogromną starannością i poświęceniem wytwarzany przez pszczoły. Warto nadmienić, że w ciągu swojego, w większości przypadków, króciutkiego życia jedna pszczoła przyniesie do ula zaledwie jedną płaską łyżeczkę miodu.

Spożywając miód,  dostarczamy do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Są to, między innymi: kwasy organiczne, aminokwasy, minerały, witaminy: K, A, C i z grupy B, związki fenolowe, enzymy. Ich zawartość zależy od rodzaju tego produktu pszczelego.

Miodów nie wolno podgrzewać powyżej 42 stopni Celsjusza, gdyż tracą swoją wartość i stają się zwykłym słodziwem.

 

Istnieje kilka kryteriów podziału miodu:

  1. W zależności od surowca, z jakiego pszczoły go zrobiły:
  • nektarowy (kwiatowy)
  • nektarowo-spadziowy
  • spadziowy
  1. W zależności od barwy:
  • jasne (prawie białe) - pierwsze wiosenne
  • jasnożółte, jasnozielone, złote - letnie
  • brunatne (niemal czarne) - jesienne.

Podsumowując, im bliżej opadów śniegu, tym miód ciemniejszy i większa jego wartość antybiotyczna (wyjątek stanowi miód nawłociowy, ponieważ nawłoć nie jest naszą rodzimą rośliną). 

 

  1. W zależności od konsystencji:
  • płynny - patoka,
  • stały - krupiec, 
  • kremowany (utarty) - poddany intensywnemu, mechanicznemu mieszaniu w czasie, gdy rozpoczął proces krystalizacji, 
  • sekcyjny - miód w plastrach.
  1. W zależności od kwiatów, z jakich pszczoły zbierały nektar – miody odmianowe:
  • miód rzepakowy

nektarowy - wiosenny, wspomaga w leczeniu chorób serca, układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, dróg żółciowych.

Jest stosowany w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego, ponieważ posiada zdolność podwyższania odporności. Miód ten w stanie ciekłym ma barwę słomkową, po skrystalizowaniu jaśnieje i przyjmuje kremową, prawie białą.

 

  • miód akacjowy

dość popularny w naszym kraju, najdłużej pośród miodów pozostaje płynny i w tej formie ma barwę jasnożółtą (staje się prawie biały), po krystalizacji zmienia na białą - kremową.

Zalecany przy zaburzeniach trawienia, skurczach i stanach zapalnych żołądka i jelit, ma łagodne działanie antybiotyczne. Stosowany także podczas nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wspomaga pracę nerek, układu moczowego i prostaty, a także leczenie kamienicy nerkowej. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczająco. Miód akacjowy wspiera organizm w stanach zmęczenia i wyczerpania, uspokaja.

 

  • miód lipowy

ma barwę żółtozłotą, to jeden z najbardziej ulubionych i uchodzi za najbardziej wartościowy. Wzmacnia organizm, zwiększając odporność immunologiczną na zakażenia, działa wysoce antybiotycznie. Zalecany w przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia płuc i oskrzeli, gorączki.

 

  • miód gryczany

ma barwę ciemnosmolistą. Zapobiega procesom nowotworowym, zalecany przy reumatyzmie, ma działanie przeciwmiażdżycowe, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, likwiduje wolne rodniki.

 

  • miód wrzosowy

ma barwę bursztynowo-herbacianą, konsystencję galaretowatą. Wskazany jest w leczeniu układu oddechowego, ma pozytywny wpływ na trawienie, antybakteryjny, przeciwzapalny, pomaga w leczeniu nerek, działa moczopędnie, regeneruje florę bakteryjną, stymuluje układ immunologiczny, pomaga w leczeniu trądziku.

 

  • miód spadziowy

ma barwę ciemną, lekko zielonkawą, daje się wyczuć mniej słodyczy aniżeli w pozostałych miodach. Zawiera najwięcej polifenoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów, posiada najwyższe właściwości antyoksydacyjne, działa także antybiotycznie.

 

  • miód wielokwiatowy – tysiąca kwiatów

 jak sama nazwa wskazuje w jego skład wchodzi nektar z wielu kwiatów (a także spadź).

 Możemy wyróżnić:

- wielokwiatowy wiosenny

- wielokwiatowy letni

- wielokwiatowy leśny

- wielokwiatowy łąkowy

 

Rzadziej spotykamy następujące rodzaje miodów:

- wierzbowy,

- klonowy,

- faceliowy,

- kolendrowy,

- malinowy,

- jeżynowy,

- mniszkowy,

- tymiankowy,

- słonecznikowy.

Miód pszczeli może nosić nazwę odmiany danej rośliny, pod warunkiem, że pszczoły w przeważającym stopniu odwiedzały właśnie jej kwiaty.

Aby określić gatunek miodu, możemy poddać go badaniu – analizie pyłkowej, która polega na określeniu zawartości procentowej pyłku przewodniego danej rośliny.

Pszczoły potrafią wyprodukować tyle rodzajów miodu, ile jest rodzajów roślin, pod warunkiem, że nektarują i są w zdecydowanej większości na obszarze ich oblotu. W przypadku występowania bardzo zróżnicowanego pożytku, gdzie trudno wyodrębnić znaczącą przewagę, pozyskamy miód nazywany wielokwiatowym.

W pasiece hodowlanej POŻÓG Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli pozyskiwany jest miód wielokwiatowy – tysiąca kwiatów. Charakteryzuje się wyjątkowym, niezmiennym od lat bukietem zapachu i smaku. Pozyskiwany raz w roku, zdobył uznanie dużego grona odbiorców, którzy uważają go za wyjątkowy.

Podsumowując, MIÓD to odżywcza bomba, wolna od zanieczyszczeń chemicznych (pszczoły są na to bardzo wrażliwe i zbierając taki nektar lub spadź, ginęłyby; zdarza się, że giną - osłabiając swoją rodzinę, poprzez niewłaściwe zabiegi chemiczne), która ma niewiarygodne moce, potwierdzone naukowo.

Daniel Rusek

CEDZENIE MIODU

KOLEKCJA MIODÓW NA TLE PASIEKI ,,POŻÓG''

KOLEKCJA MIODÓW NA TLE PRACOWNI pasieki ,,POŻÓG''

MIÓD i PSZCZOŁY

MIÓD LIPOWY

MIÓD RZEPAKOWY

MIÓD WIELOKWIATOWY z pasieki ,,POŻÓG''

WIROWANIE MIODU