„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Dnia 21.11.2019 r. w Bochotnicy odbyła się zorganizowana przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego konferencja pt. ,,Krótkie łańcuchy dostaw żywności w oparciu o produkty regionalne”.  Konferencja została przeprowadzona  w  ramach realizacji Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Realizacja operacji wpisuje się w założenia  PROW na lata  2014-2020 i jest zgodna z  priorytetem związanym z ułatwianiem transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie, leśnictwie i na obszarach wiejskich.

Konferencję otworzył Dyrektor LODR w Końskowoli Pan Wiesław Orzędowski. Wykłady poprowadzili specjaliści, którzy podzielili się z uczestnikami swoją wiedzą i praktyką. Jako pierwsza Pani Marta Jakimiak Kierownik w powiatowym inspektoracie weterynarii w Puławach poprowadziła temat z zakresu małego przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego w tym Sprzedaż bezpośrednia, Działalność Marginalna, Lokalna Ograniczona (MLO) i Rolniczy Handel Detaliczny (RHD).  Pani Doktor podzieliła się z uczestnikami wiedza z zakresu wymagań weterynaryjnych przy produkcji i obrocie żywności pochodzenia zwierzęcego. Kolejny wykład przeprowadziła pani Jolanta Gil Kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Puławach. Wykład specjalistki dotyczył wymagań sanitarnych przy produkcji i obrocie żywnością pochodzenia roślinnego oraz warunki sanitarne przy produkcji pierwotnej żywności produkowanej przez rolników. Kolejną prelekcję przeprowadziła pani Dr Małgorzata Szymańska  z Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie z Wydziału Prawa i Administracji. Wykład dotyczył aktualnych uregulowań prawnych i podatkowych dotyczących małego przetwórstwa w gospodarstwach rolnych. Ostatnim prelegentem była Pani Wioletta Wilkos Prezes LGD Ziemi Kraśnickiej poprowadziła ostatni wykład na temat Promocji i sprzedaży produktów lokalnych i regionalnych. Swoje wystąpienie Pani Wioletta poparła wieloma przykładami tzw. dobrymi praktykami z kraju oraz na podstawie zagranicznych wyjazdów studyjnych do naszych południowych i zachodnich sąsiadów. Wykład był bardzo ciekawy i stanowił podsumowanie konferencji

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony uczestników, wykłady były ciekawe i poruszały priorytetowe tematy związane z bezpieczną produkcją żywności tradycyjnej i lokalnej.

Sylwia Figiel

 

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
.