W momencie wprowadzenia przez ARiMR nowych rocznych praktyk zwanych Ekoschematami rośnie liczba zainteresowanych rolników, chcących prowadzić swoje uprawy w systemie Integrowanej Produkcji. Za realizację powyższej praktyki można otrzymać dopłatę ok. 249 euro/ha. Po drodze trzeba jednak spełnić sporo formalności oraz podjąć się licznych zobowiązań określonych w opracowanych dla każdego gatunku uprawnego Metodykach Integrowanej Produkcji.
W kolejnych trzech wydaniach Lubelskich Aktualności Rolniczych (XI, XII 2023, oraz I 2024) ukażą się artykuły poświęcone Integrowanej Produkcji: „Jak uzyskać certyfikat integrowanej produkcji”, „Procedura certyfikacji integrowanej produkcji roślin”, „Zasady i metody integrowanej produkcji roślin”.
Od stycznia 2024 roku zaczną obowiązywać nowe Metodyki Integrowanej Produkcji Roślin, które znajdują się na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Link: http://piorin.gov.pl/publikacje/metodyki-ip/
Zamiar przystąpienia do integrowanej produkcji roślin wiąże się z śledzeniem zmian w przepisach jak i korzystaniem z nowo opracowanych metodyk, które zawierają najnowsze zmiany wraz z wymogami które należy spełnić aby otrzymać certyfikat.
Na przykładzie Metodyki Integrowanej Produkcji Kalafiora nowe wydanie (czwarte) zostało rozbudowane i uzupełnienie w różnych tematach, ponadto został dodany temat:
- Technika stosowania środków ochrony roślin
Na końcu metodyk znajdują się listy kontrolne w których również nastąpiły zmiany. Ujęte w nich działania dzielą się na obligatoryjne, dodatkowe i zalecane. W przypadku metodyki IP kalafiora lista obligatoryjnych czynności i zabiegów uległa zmianie w odniesieniu do poprzedniego wydania i obecnie jest to 21 punktów, które należy spełnić w 100%, poprzednia metodyka mówiły o 16 punktach.
Wymagania obligatoryjne (zgodność 100% tj. 21 punktów) |
|||
Lp. |
Punkty kontrolne |
TAK/NIE |
Komentarz |
1. |
Płodozmian – nie uprawianie kalafiora po roślinach takich jak: wszystkie kapustne, chrzan, rzepak, rzepik, szpinak, gorczyca (patrz rozdz. I. 1.3). |
|
|
2. |
Nie uprawianie kalafiora i innych kapustowatych, na tym samym polu częściej niż co 4 lata (patrz rozdz. I. 1.3). |
|
|
3. |
Nie lokalizowanie plantacji kalafiora w sąsiedztwie rzepaku ozimego i jarego, ze względu na choroby (czerń krzyżowych) i szkodniki (mączlik warzywny, chowacze) (patrz rozdz. I. 1.3, rozdz. V. 5.5.5, rozdz. VI. 6.1.4, 6.1.6). |
|
|
4. |
Wykonanie orki zimowej w okresie jesiennym (patrz rozdz. I. 1.6). |
|
|
5. |
Określenie odczynu gleby, w roku poprzedzającym uprawę kalafiora i wykonanie wapnowania (ogranicza rozwój kiły kapusty), jeśli taką potrzebę wykaże analiza gleby (patrz rozdz. I. 1.7, rozdz. V. 5.5.4 ). |
|
|
6. |
Wykonanie analizy zasobności gleby przed rozpoczęciem uprawy, określenie potrzeb nawozowych (potwierdzone wynikami analizy gleby) i zastosowanie optymalnego nawożenia (patrz rozdz. I. 1.7). |
|
|
7. |
W przypadku zagrożenia Plasmodiophora brassicae (sprawca kiły kapusty), wykonanie analizy gleby na jego obecność, w specjalistycznym laboratorium, potwierdzone wynikami badań. Po stwierdzeniu obecności patogena w glebie nie prowadzić uprawy roślin z rodziny kapustowatych na danym polu (patrz rozdz. V. 5.5.4). |
|
|
8. |
Produkcja rozsady z materiału siewnego kategorii kwalifikowany lub standard (lub wysiew w pole takiego materiału), przechowywanie etykiet oraz dowodów zakupu materiału siewnego; w przypadku zakupu rozsady – przechowywanie dokumentu dostawcy i paszportu roślin (patrz rozdz. I. 1.5). |
|
|
9. |
Produkcja rozsady w substratach torfowych, wolnych od patogenów chorobotwórczych i szkodników, potwierdzone dowodem zakupu substratu. Wysadzanie rozsady i siew bezpośredni w pole musi być przeprowadzone z uwzględnieniem nie przekroczenia progów szkodliwości agrofagów w glebie (patrz rozdz. I. 1.5, rozdz. VI. 6.1.1, 6.1.14). |
|
|
10. |
Lustracje plantacji (co najmniej 1 raz w tygodniu) na obecność następujących chorób: czerń krzyżowych, mączniak rzekomy, szara pleśń (patrz rozdz. V. 5.5.3, 5.5.5,5.5.6). |
|
|
11. |
Profilaktyczne/interwencyjne zwalczanie czerni krzyżowych, mączniaka rzekomego i szarej pleśni jedynie po stwierdzeniu wystąpienia ryzyka infekcji na podstawie analizy warunków pogodowych i/lub po wystąpieniu pierwszych objawów chorobowych (patrz rozdz. V. 5.5.3, 5.5.5, 5.5.6). |
|
|
12. |
Przemienne stosowanie środków o różnych mechanizmach działania, w celu zapobiegania powstawaniu odporności agrofagów na pestycydy (jeżeli istnieje taka możliwość) (patrz rozdz. III, rozdz. V. 5.4 ). |
|
|
13. |
Stosowanie żółtych lub białych tablic lepowych oraz żółtych naczyń lub pułapek zapachowych (4 szt./ha), krótko po posadzeniu kalafiora, do monitorowania terminu pojawu śmietek (głównie śmietki kapuścianej)* (patrz rozdz. VI.6.1.2). |
|
|
14. |
Lustracje plantacji kalafiora (przynajmniej 2 razy w tygodniu), w okresie maj-czerwiec, na obecność roślin uszkodzonych lub zniszczonych przez śmietki (patrz rozdz. VI. 6.1.2). |
|
|
15. |
Lustracje plantacji kalafiora na obecność mszyc i mączlika warzywnego (2 razy w tygodniu) (patrz rozdz. VI. 6.1.5, 6.1.6). |
|
|
16. |
Lustracje plantacji kalafiora na obecność gąsienic tantnisia krzyżowiaczka i in. gatunków motyli, np. bielinka kapustnika, piętnówki kapustnicy, błyszczki jarzynówki (2 razy w tygodniu) (patrz rozdz. VI. 6.1.9; 6.1.11, 6.1.12, 6.1.13). |
|
|
17. |
Włączenie do programu ochrony przed szkodnikami i patogenami roślin środków niechemicznych1. (przynajmniej jeden z wykonanych zabiegów powinien być wykonany takim preparatem) (patrz rozdz. III, rozdz. V. 5.4, 5.5.2, 5.5.5, 5.5.6, rozdz. VI. 6.1.9; 6.1.10; 6.1.11, 6.1.13). |
|
|
18. |
Usuwanie i niszczenie roślin lub ich części z objawami porażenia przez patogeny i szkodniki oraz z objawami zaburzeń fizjologicznych w stopniu uniemożliwiającym dalszy wzrost roślin (deformacje, objawy gnicia liści i róż, zaawansowane nekrozy liści) (patrz rozdz. III, rozdz. V. 5.1). |
|
|
19. |
Rozpoznawanie gatunków chwastów na polu przeznaczonym pod uprawę kalafiora, w roku poprzedzającym jego uprawę i wpisanie ich nazw do Notatnika Integrowanej Produkcji (patrz rozdz. IV.4.1). |
|
|
20. |
Koszenie należących do tego samego gospodarstwa nieuprawianych terenów wokół plantacji (np. miedze, rowy, drogi), co najmniej 2 razy w roku (koniec maja/początek czerwca oraz koniec lipca/ początek sierpnia) w celu zapobiegania wydaniu nasion przez chwasty (patrz rozdz. IV. 4.3). |
|
|
21. |
Stworzenie odpowiednich warunków do obecności ptaków drapieżnych, poprzez ustawienie tyczek spoczynkowych w ilości przynajmniej 1 na 5 ha , a w przypadku większych plantacji – kilku sztuk (patrz rozdz. VI. 6.1.15). |
|
|
Uwaga: Realizację wszystkich wymogów z listy obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji należy udokumentować w notatniku integrowanej produkcji roślin. |
Metodyki zmienione lub uzupełnione obligatoryjne od 2024r.
Lp. |
Metodyka IP / Gatunek |
Rok uaktualnienia |
wydanie |
1. |
Brokuł |
Styczeń 2023 |
wydanie trzecie zmienione |
2. |
Burak ćwikłowy |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
3. |
Cebula |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione i uzupełnione |
4. |
Czosnek |
Styczeń 2023 |
wydanie trzecie zmienione |
5. |
Kalafior |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
6. |
Kapusta głowiasta |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
7. |
Kapusta pekińska |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
8. |
Marchew |
Styczeń 2023 |
wydanie piąte zmienione |
9. |
Ogórek pod osłonami |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
10. |
Ogórek polowy |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
11. |
Pomidor gruntowy |
Lipiec 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
12. |
Pomidor pod osłonami |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
13. |
Sałata pod osłonami |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
14. |
Szparag |
Styczeń 2023 |
wydanie czwarte zmienione |
15. |
Szpinak |
Styczeń 2023 |
wydanie trzecie zmienione |
16. |
Ziemniak |
Styczeń 2023 |
wydanie piąte zmienione |
17. |
|
|
|
Nowe gatunki warzywnicze dla których zostały opracowane metodyki w 2023r.
Lp. |
Metodyka IP / Gatunek |
Rok wydania |
wydanie |
1. |
Seler korzeniowy |
Styczeń 2023 |
Wydanie pierwsze |
2. |
Sałata w polu |
Styczeń 2023 |
Wydanie pierwsze |
3. |
Dynia olbrzymia i piżmowa |
Styczeń 2023 |
Wydanie pierwsze |
4. |
Cukinii, kabaczka i patisona |
Styczeń 2023 |
Wydanie pierwsze |
Karol Kłopot