Od 2023 roku do płatności dobrostanowej dodano nowe grupy zwierząt, które kwalifikują się do otrzymania wsparcia. Jest to ukłon w stronę rolników, którzy utrzymują konie, drób rzeźny, kury nioski, kozy oraz bydło opasowe. Przy tej ostatniej grupie zwierząt należy przypomnieć, że płatność mogą otrzymać również zwierzęta z zakupu (nie tylko pochodzące od krów mamek objętych interwencją dobrostan zwierząt jak jest to w przypadku tuczników, które muszą pochodzić od loch „dobrostanowych”).

Wymagania

Do wariantu Dobrostan opasów kwalifikuje się bydło w wieku poniżej 18. miesiąca życia przeznaczone do opasu o zgłoszonym w komputerowej bazie danych:

  • typie użytkowym mlecznym, wskazane jako mleczny – opasowy albo opasowy,
  • typie użytkowym mięsnym, wskazane jako mięsny – opasowy albo opasowy,
  • typie użytkowym kombinowanym, o kierunku użytkowania:

        - mleczny – opasowy, albo

        - mięsny – opasowy, albo

        - opasowy.

Jeżeli rolnik jest zdecydowany skorzystać z ekoschematu Dobrostan zwierząt, ale jego zwierzęta mają określony inny typ użytkowy oraz kierunek użytkowania, w każdej chwili można dokonać korekty zgłoszeń w aplikacji IRZ.

W przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych interwencją ekoschemat Dobrostan zwierząt - do płatności kwalifikuje się bydło opasowe w wieku od ukończenia 4 miesiąca do ukończenia 18 miesiąca, utrzymywane w danym gospodarstwie w tym okresie, co najmniej przez 120 dni.

W przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych interwencją ekoschemat Dobrostan zwierząt - do płatności kwalifikuje się bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca, utrzymywane w danym gospodarstwie, w tym okresie, co najmniej przez 120 dni, przy czym przyjmuje się, że opasy te osiągają masę ciała 300 kg w wieku 8 miesięcy.

Wymogami objęte jest bydło opasowe w wieku kwalifikującym się do płatności.

W ramach Dobrostanu opasów utrzymywanych w pomieszczeniach lub w budynkach rolnik może wnioskować o następujące praktyki:

  • zapewnienie zwierzętom objętym wymogami utrzymywanym grupowo bez uwięzi wolnostanowiskowo zwiększonej co najmniej o 20% powierzchni bytowej w pomieszczeniach/budynkach,
  • zapewnienie zwierzętom objętym wymogami utrzymywanym grupowo bez uwięzi wolnostanowiskowo zwiększonej co najmniej o 50% powierzchni bytowej w pomieszczeniach/budynkach,
  • zapewnienie zwierzętom objętym wymogami wypasu co najmniej przez 120 dni w okresie pastwiskowym, bez uwięzi (przez min. 6 godz. dziennie),
  • zapewnienie zwierzętom objętym wymogami wybiegu co najmniej przez 4 godz. dziennie przez cały rok (w okresie pastwiskowym uznaje się za zrealizowaną, jeżeli w okresie pastwiskowym rolnik realizuje praktykę wypasu przez co najmniej przez 8 godzin dziennie),
  • zapewnienie zwierzętom objętym wymogami utrzymywania na ściółce ze słomy lub podobnego materiału lub wydzielenie części ze ściółką ze słomą lub podobnym materiałem o powierzchni pozwalającej na jednoczesny odpoczynek zwierząt.

W przypadku utrzymywania bydła na uwięzi w pomieszczeniu/budynku rolnik może realizować praktyki w zakresie zapewnienia wypasu, wybiegu oraz ściółki.

Należy przypomnieć, że praktyki się łączą i żadna z nich się nie wyklucza. Jeżeli chodzi o zwiększenie powierzchni w budynkach konieczne jest sporządzanie planu poprawy dobrostanu przy pomocy doradcy rolniczego. W tabeli przedstawiono podział opasów na grupy technologiczne ze wskazaniem minimalnych powierzchni przeznaczonych na sztukę oraz o powiększone powierzchnie odpowiednio o 20% i 50%.

Martyna Machul

 

Minimalne wielkości powierzchni:

OPASY

Lp

 

Obowiązujące normy prawne

Wymogi obowiązujące w dobrostanie - zwiększona

co najmniej o 20% powierzchnia bytowa

Wymogi obowiązujące w dobrostanie – zwiększona co najmniej o 50% powierzchnia bytowa

CIELĘTA (*)

 

Utrzymywane pojedynczo – wymiary kojca***

a) szerokość - co najmniej wysokość cielęcia w kłębie,

b) długość - co najmniej 1,1 długości ciała cielęcia mierzonej od czubka nosa do ogonowej krawędzi guza kulszowego;

a) szerokość - co najmniej wysokość cielęcia w kłębie +20%,

b) długość - co najmniej 1,1 długości ciała cielęcia mierzonej od czubka nosa do ogonowej krawędzi guza kulszowego + 20%

a) szerokość - co najmniej wysokość cielęcia w kłębie +50%,

b) długość - co najmniej 1,1 długości ciała cielęcia mierzonej od czubka nosa do ogonowej krawędzi guza kulszowego + 50%

Utrzymywane grupowo – powierzchnia kojca w przeliczeniu na jedną sztukę

1) 1,5 m2 - dla cieląt o masie ciała do 150 kg;

2) 1,7 m2 - dla cieląt o masie ciała powyżej 150 do 220 kg;

3) 1,8 m2 - dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg.

1) 1,8 m2 - dla cieląt o masie ciała do 150 kg;

2) 2 m2 - dla cieląt o masie ciała powyżej 150 do 220 kg;

3) 2,2 m2 - dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg.

1) 2,3 m2 - dla cieląt o masie ciała do 150 kg;

2) 2,6 m2 - dla cieląt o masie ciała powyżej 150 do 220 kg;

3) 2,7 m2 - dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg.

OPASY (**)

 

Utrzymywane bez uwięzi wolnostanowiskowo  bez wydzielonych legowisk na ściółce – powierzchnia w przeliczeniu na jedną sztukę

bydło opasowe o masie ciała do 300 kg - co najmniej 1,6 m2;

bydło opasowe o masie ciała do 300 kg - co najmniej 1,9 m2

bydło opasowe o masie ciała do 300 kg - co najmniej 2,4 m2

bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg - co najmniej 2,2 m2;

bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg - co najmniej 2,6 m2

bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg - co najmniej 3,3 m2

3.

Utrzymywane bez uwięzi wolnostanowiskowo,  bez wydzielonych legowisk i ściółki

bydło opasowe o masie ciała do 300 kg - co najmniej 1,3 m2

bydło opasowe o masie ciała do 300 kg - co najmniej 1,6 m2

bydło opasowe o masie ciała do 300 kg - co najmniej 2 m2

bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg - co najmniej 1,8 m2

bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg - co najmniej 2,2 m2

bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg - co najmniej 2,7 m2

 

Podczas realizaji praktyki wypasu, należy zapewnić opasom dostęp do pastwisa przez minimum 8h dziennie.

Realizując praktukę ściółki należy zapewnić zwierzątom słomę lub inny podobny materiał.