Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza ogólnopolski konkurs pn. „Najlepszy Przetwórca Ekologiczny” w 2025 r.
Celem konkursu jest szerzenie dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa surowców ekologicznych, wdrażanie najlepszych metod i rozwiązań w zakresie przetwórstwa ekologicznego oraz rozpowszechnianie wiedzy w zakresie przetwórstwa i jakości produktów ekologicznych.
Konkurs na szczeblu krajowym organizowany jest w ramach operacji „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023-2027, w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich + na rok 2025.
W konkursie mogą wziąć udział podmioty, które:
- posiadają certyfikat produkcji ekologicznej w kategorii „przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność” zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848,
- zgodne z definicją MŚP (przedsiębiorstwo zatrudniające mniej niż 250 osób, którego roczny obrót nie przekracza 50 mln euro lub którego bilans nie przekracza 43mln euro),
- przetwarzający głównie surowce ekologiczne,
- posiadający siedzibę na terytorium Polski,
- dokonał zgłoszenia uczestnictwa w konkursie, na formularzu stanowiącym załącznik nr 1 do regulaminu.
Zgłoszenia, przez które rozumie się przesłanie formularza zgłoszeniowego wraz z załącznikami, należy dokonać w terminie do 31 lipca 2025 r do CDR Brwinów Oddział Radom na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Poniżej regulamin konkursu wraz ze szczegółowymi warunkami oraz formularz zgłoszeniowy.
Regulamin konkursu Najlepszy Przetwórca Ekologiczny 2025.pdf
formularz Najlepszy Przetwórca Ekologiczny 2025.pdf
Szczegółowych informacji oraz pomocy przy wypełnieniu zgłoszenia udzieli Dominika Jałocha, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska, LODR Końskowola, tel. 601 584 916, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.