Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi do końca kwietnia kampanię informacyjną, której celem jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat oznaczenia „Produkt polski”. Aby ułatwić konsumentom identyfikację produktów wytworzonych z polskich surowców, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowano znak „Produkt polski” i zasady jego stosowania. Wprowadzenie jednoznacznych kryteriów umożliwiających podawanie na zasadach dobrowolności informacji „Produkt polski” umożliwia konsumentom wyszukiwanie produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców.

Dnia 15 maja 2019 r. upływa termin składania Informacji o produkcji i zbyciu surowca tytoniowego przez producentów surowca tytoniowego.

Producent surowca tytoniowego, wpisany do rejestru producentów surowca tytoniowego zobowiązany jest przekazać do Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR Informację o produkcji i zbyciu surowca tytoniowego, zawierającą dane dotyczące m.in. powierzchni uprawy poszczególnych grup odmian tytoniu, zawartych umów zbycia surowca tytoniowego, masy wyprodukowanego surowca tytoniowego, masy surowca dostarczonego nabywcy, stanów magazynowych, masy surowca zniszczonego.

Dnia 11 maja 2019 roku w Warszawie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje Piknik pod hasłem ,,Poznaj Dobrą Żywność’’. Impreza zorganizowana będzie na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych „Służewiec”. Piknik zgromadzi producentów, którzy oferują żywność wysokiej jakości, wyróżnioną znakiem ,,Poznaj Dobrą Żywność’’, oraz producentów produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Podczas imprezy zaprezentowana zostania oferta turystyki wiejskiej, której towarzyszyć będzie kiermasz rękodzieła ludowego.

Od kilku lat w Polsce pojawia się szarek komośnik, który zagraża uprawom buraka cukrowego. Jest jeszcze mało znanym szkodnikiem wyrządzającym ogromne szkody na plantacjach, w szczególności we wschodnich częściach Polski gdzie od 2016 roku zagrożenie systematycznie wzrasta. W 2018 roku przekroczył już linie Wisły. Obecnie szarek komośnik rozprzestrzenia się i prawdopodobnie w najbliższych kilku latach pojawi się na pozostałych obszarach Polski.

Komunalne osady ściekowe cechują  się m. in. zawartością składników pokarmowych niezbędnych dla roślin takich jak azot, fosfor czy potas. Stosowanie ich wpływa także na poprawienie właściwości gleby oraz zmniejszenie kosztów stosowania nawozów. Wadą  jest jednak zawartość dużej ilości metali ciężkich oraz organizmów chorobotwórczych. Zanim osady zostaną jednak zastosowane, muszą być poddane odpowiednim badaniom oraz procesom (np. obróbka termiczna).

Nadeszła wiosna, a wraz z nią rozpoczął się sezon prac na polu. Dla niektórych jest to sezon na wypalanie traw na łąkach oraz nieużytkach rolnych. Proceder,  ten w znacznym stopniu obniża wartość plonów, jest zabójczy dla przyrody, a także niebezpieczny dla człowieka.

Pozytywne skutki wypalania traw to mit.

Wykładowców, plantatorów, przetwórców, specjalistów i doradców ogrodniczych powitał dyrektor Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli - Wiesław Orzędowski, otwierając uroczyście Konferencję. Tematem przewodnim Konferencji , która odbyła się w Centrum Innowacyjno – Szkoleniowym LODR w Końskowoli był wykład „Uprawa porzeczek czarnych i czerwonych w Polsce – szanse i zagrożenia” wygłoszony przez dr Piotra Baryłę z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.