Bieżący numer
Aktualności
Wsparcie dla małych gospodarstw - można starać się o 60 tys. zł bezzwrotnej premii
Dofinansowanie na bioasekurację
Posadź drzewa na słabych gruntach rolnych lub miedzy - warunki uzyskania wsparcia
Wsparcie dla hodowców świń, którzy w związku z ASF zaprzestali produkcji świń
Krajowa Grupa Spożywcza - na trudne czasy
Finanse i przedsiębiorczość
Warto prowadzić rachunkowość
Sankcje dla podatników związane z białą listą i mechanizmem podzielonej płatności
Przychody z działalności gospodarczej - jak wybrać optymalną formę opodatkowania?
Koszty produkcji i opłacalność uprawy owsa
Produkcja roślinna
Uprawa bezorkowa - czwarty rok badań w LODR
Zielone nawożenie
Rzodkiew oleista na poplon
Słoma jako nawóz
Pomidorowy magnat z Janówki
Zanim kupimy kombajn do zbioru porzeczki i aronii
Kapusta pekińska na jesienny zbiór
Produkcja zwierzęca
Jak feniks z popiołów
Innowacje na TUZ
Z browaru do TMR’u
Przedsiębiorcza rodzina
Stres cieplny groźny dla cieląt
Prace w pasiece na koniec sezonu
Ekologia
Nawożenie sadu ekologicznego
Zachować tradycyjne sady
Nawożenie zielone - dobra praktyka rolna
Międzyplony jako obszary EFA
Ekologiczny ogórek - ważny komponent diety
Czy fotowoltaika jest bezpieczna?
Warto wiedzieć
Żubry w Lasach Janowskich
Dwie strategie Europejskiego Zielonego Ładu
W domu i ogrodzie
Systemy nawadniania w ogródkach przydomowych
Tawuła szara dobrze znosi suszę
Co wrzucić na ruszt?
Smaczne dania na upalne dni
Superowoce - samo zdrowie
Ciasta z orzeźwiającymi owocami
Informacje rynkowe
str. 6
Krajowa Grupa Spożywcza ma za zadanie budować łańcuch wartości w ramach strategii „od pola do stołu” oraz oferować rolnikom wysokie stawki za ich produkty, a klientom - niskie ceny w sklepach. Państwowy gigant powinien skupować towar bezpośrednio u jego wytwórcy.
Nowy holding spożywczy ma dać szansę na godne sprzedawanie produktów rolnych przez rolników oraz łamać zmowy cenowe, np. przy skupie poniżej jakichkolwiek kosztów produkcji świń ze stref ASF, lub uderzać w zmowy cenowe na rynku owoców miękkich. Powiązania pomiędzy spółkami w Krajowej Grupie Spożywczej mają zapewnić kontrolę nad każdym etapem produkcji w segmentach cukru, skrobi, zbożowo-młynarskich i przetwórstwa spożywczego. Dzięki temu spółki będą mogły zrezygnować z usług pośredników, a wartość dodana zostanie w rękach Krajowej Grupy Spożywczej. Chodzi o to, by różnica między ceną produktów rolnych a ceną finalną na półkach w sklepie była jak najmniejsza.
str. 24
Uprawa kapusty pekińskiej z siewu jest tańsza i mniej pracochłonna niż z rozsady i może być z powodzeniem prowadzona na zbiór jesienny. Nie daje jednak tak wyrównanego plonu główek, jak uprawa z rozsady. Wysiew nasion wprost do gruntu na zbiór jesienny możliwy jest od połowy lipca do początku sierpnia. Spóźniony siew pogarsza wyrównanie wschodów i ich jakość. W tym systemie uprawy rośliny wytwarzają system korzeniowy sięgający głębiej niż w uprawie z rozsady. Dzięki temu są nieco mniej narażone na brak wilgoci w glebie, a przy dobrej obsadzie plonują nie gorzej niż w uprawie z rozsady. Należy jednak pamiętać, że przy gorszych wschodach odległości pomiędzy roślinami w rzędzie będą większe, a egzemplarze rosnące w sąsiedztwie wypadów mogą wytworzyć zbyt duże główki, nieakceptowalne przez nasz rynek.
str. 32
Niekorzystny wpływ upałów rozpoczyna się już w okresie zasuszania krowy przed zbliżającym się porodem. Badania dowodzą, że krowy poddane stresowi cieplnemu w okresie zasuszania rodzą cielęta o niższej masie (różnica nawet kilku kg) i o wyższej temperaturze ciała. Cielęta te w mniejszym stopniu przyswajają immunoglobuliny z siary matki, a także wolniej rosną, co rzutuje na ich dalsze użytkowanie w dorosłym życiu.
Cielęta, podobnie jak dorosłe osobniki, w czasie upałów wykazują mniejsze zainteresowanie pobieraniem paszy na rzecz zwiększonego poboru wody, co przekłada się na obniżenie przyrostów masy ciała. Ponadto działanie układu immunologicznego ulega zaburzeniu, przez co cielęta są narażone na zwiększone ryzyko infekcji i biegunki, co dodatkowo je osłabia i może prowadzić do większej liczby upadków.
str. 42
Instalacja fotowoltaiczna to system złożony z wielu elementów, dlatego przy wyborze instalacji należy wziąć pod uwagę bezpieczeństwo przeciwpożarowe. Najważniejsze z punktu widzenia projektu są kluczowe podzespoły instalacji, takie jak moduły fotowoltaiczne oraz inwertery. Aby uniknąć problemów z montażem i prawidłowym umiejscowieniem paneli fotowoltaicznych, zaleca się, żeby projekt od samego początku był prowadzony przez wykwalifikowanych fachowców od fotowoltaiki.
str. 52
Owoce jagodowe, czyli: truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, borówki i winogrona, należą do grupy „superowoców”. Przynależność tę zawdzięczają wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy (antyoksydantów), związków mających bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Bardzo korzystne działanie na ludzki organizm mają obecne w owocach jagodowych polifenole. Jako przeciwutleniacze, neutralizują one wolne rodniki, chroniąc przed chorobami serca i obniżając ryzyko wystąpienia zawału. Tworzą wiązania z kolagenem i zapobiegają powstawaniu histaminy, która powoduje uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Wykazują również działanie antynowotworowe (neutralizują niektóre substancje rakotwórcze dostarczane do organizmu z zewnątrz), przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne.