Róże z kolekcji Babylon Eyes zachwycają swoją urodą i wyjątkowością zdobywając międzynarodowe nagrody. Wywodzą się z róż perskich, a ich twórcą jest Martijn Ilsing-właściciel firmy Interplant Roses B. V. Róże te mają nieduże kwiaty wybarwiające się na różne kolory. Ich cechą charakterystyczną jest barwna plamka w ich środku. Bardzo długo i intensywnie kwitną (wiosna - jesień).

W ostatnich latach obserwujemy wyraźne zainteresowanie zdrowym stylem życia, a co za tym idzie - zmianą nawyków żywieniowych. Zmienia się świadomość polskiego konsumenta. Coraz częściej czytamy o zdrowym żywieniu, wpływie naszej diety na zdrowie, dyskutujemy o tym, prowadzimy blogi.

Zakażenie salmonellą staje się coraz większym problemem dla hodowców drobiu i producentów jaj. Liczba przypadków zachorowań na salmonellozę systematycznie rośnie od dwóch lat, przekraczając 10 tysięcy przypadków rocznie. Do zakażeń ludzi najczęściej dochodzi poprzez spożywanie skażonej żywności. Głównie są to artykuły pochodzenia zwierzęcego takie jak: mięso, drób, jaja i zawierające je produkty, mleko i produkty mleczne, ryby i skorupiaki.

Rząd, wychodząc naprzeciw polskim przedsiębiorcom, wprowadza szereg zmian w prawie gospodarczym, a to za sprawą Konstytucji biznesu, której wdrożenie ma na celu ułatwienia w zakładaniu oraz prowadzeniu działalności, a także wsparcie przedsiębiorców w obowiązkach z tym związanych. Powołana została nowa instytucja odpowiedzialna za wdrażanie tych zmian w praktyce. Za co będzie odpowiedzialny Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców oraz jakie zadania znajdą się w zakresie jego prac?

W dniu 30 kwietnia 2018 r. weszła w życie Konstytucja Biznesu. Tworzy ją pakiet pięciu ustaw.

Jedną z nich jest Ustawa z dnia 6 marca 2018 r. o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy (Dz.U. 2018 poz. 647). 

„Bitwa regionów- Bitwa na smaki” to ogólnopolski konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń czy organizacji skupiających KGW.

Celem konkursu jest promocja produktów tradycyjnych i regionalnych z całej Polski wsparcie lokalnych aktywności na rzecz promocji żywności regionalnej i tradycji kulinarnych, a także integracja lokalnych stowarzyszeń i społeczności województw oraz zachęcenie konsumentów do spożywania produktów wysokiej jakości oraz do turystyki kulinarnej.

W dniu 29 czerwca 2018 r. Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Piaskach zorganizował szkolenie pt. „Nowoczesne technologie uprawy zbóż i rzepaków”. Uczestników szkolenia powitała Pani Ewa Szałachwiej - Kierownik PZDR w Piaskach. Szkolenie odbyło się na polach demonstracyjnych rolników w  Woli Piaseckiej, Bystrzejowicach, Piaskach, Brzezicach i Józefowie. Pracownicy PZDR w Piaskach  - Renata Podlodowska i Renata Misztal zaprezentowały uprawiane tam odmiany zbóż i rzepaków.