Produkt lokalny to najczęściej wyrób lub usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu. Jest on produkowany w sposób nieprzemysłowy, niemasowy, z surowców lokalnych lub przy użyciu lokalnych metod wytwarzania. Produkt lokalny to także produkt, który dla mieszkańców danego regionu jest codzienny, pospolity, natomiast dla osób z zewnątrz stanowi cos wyjątkowego i specyficznego.


Wytwarzaniem produktu lokalnego często zajmują się mali producenci rolni, którym taka produkcja zapewnia zbyt, przynosi zysk i daje źródło utrzymania. Taka produkcja wspiera także lokalną gospodarkę, zmniejsza koszty transportu i pozytywnie wpływa na środowisko. Produkty lokalne powinny być lepszej jakości, powinny być produkowane z lokalnego, świeżego surowca (możliwe, że z rodzimych ras i starych odmian roślin) i tańsze dzięki krótszemu łańcuchowi pośredników i sprzedaży wśród lokalnej ludności.
Sformułowanie „lokalny” czy „produkt lokalny” jest używane potocznie i nie zostało zdefiniowane w aktach prawnych. Można przyjąć, że produkt lokalny to produkt wyhodowany czy wytworzony w okolicy. Określenie lokalny w przepisach prawnych pojawia się w „Rozporządzeniu MRiRW z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej” (z późniejszymi nowelizacjami), gdzie zostało sprecyzowane, że wytworzony produkt może być sprzedawany „lokalnie”, czyli w województwie, gdzie został wytworzony i w powiatach przyległych.


 Produkt regionalny to produkt, który wyprodukowano w określonym regionie. Często mówiąc o takich produktach używa się określeń związanych z położeniem na mapie danego ternu np. produkt regionalny z Kurpi Białych, z Podlasia, z Wielkopolski czy górski z Podhala. Produkt regionalny, ma także precyzyjne określenie w regulacjach prawnych dotyczących artykułów i środków spożywczych wysokiej jakości. Przez produkty regionalne, nazywane inaczej produktami znanego pochodzenia rozumiane są produkty, których wysoka jakość i renoma związana jest z regionem, w którym są wytwarzane, przy czym region nie musi być regionem w sensie geograficznym, tylko oznacza obszar, z którym związane jest wytwarzanie produktu.

 Produkt tradycyjny, jest wytwarzany tradycyjnymi metodami i z tradycyjnie używanych surowców. Określenie „tradycyjny” jest używane w europejskich i krajowych aktach prawnych i ich szczegółowe definicje nieznacznie różnią się od siebie. Produkt tradycyjny może, ale nie musi być powiązany z regionem. Co ważne, to tradycyjna metoda może zostać zmodernizowana bez pogorszenia jakości produktu. Są to przypadki zastąpienia ręcznego mieszania, ubijania, krojenia współczesnymi mechanicznymi narzędziami, przy zachowaniu końcowego efektu tak jak w przypadku pracy ręcznej. Zamiany części ręcznego procesu wytwarzania na mechaniczny, czasem niesłusznie, interpretowane są przez służby kontrolne, kwestionujące tradycyjność produktu właśnie z powodu ich mechanizacji. Tymczasem dla zachowania tradycyjnego charakteru produktu najważniejszy jest skład, a właściwie unowocześniona metoda wytwarzania może wręcz przyczynić się nie tylko do zmniejszenia nakładu pracy, ale też do zwiększenia bezpieczeństwa i higieny produktu końcowego.

Opisane powyżej 3 kategorie lokalny, regionalny i tradycyjny często się na siebie nakładają jak np. powidła z Doliny Dolnej Wisły smażone tradycyjnymi metodami od dawna ze śliwek rosnących na tym terenie czy olej z lnianki z okolic Szamotuł wyciskany z lokalnych odmian tej rośliny.

Czytaj więcej: Rośliny energetyczne i inne

 

Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska

 mgr inż.

Reniuszek Bożena

Kierownik Działu

Główny specjalista ds. programu rolnośrodowiskowego

661 107 344
 
mgr inż. Hanc Bogdan

Starszy specjalista ds. rolnictwa ekologicznego

601 498 755
mgr inż. Jałocha Dominika

Specjalista ds. ochrony środowiska

601 584 916
 mgr

Kozak Katarzyna

Główny specjalista ds. edukacji ekologicznej 

661 107 271

mgr inż.

Próchniak Martyna

Główny specjalista ds. ogrodnictwa ekologicznego

601 687 097

inż.

Szymanek Anna

Specjalista ds. ochrony środowiska

601 713 967

 

 

Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich

 mgr 

Kiwak Anna

Kierownik Działu 601583665
 

mgr inż.

Chabros Wiktoria

Specjalista ds. gospodarstw opiekuńczych

609668576

  Ćwikła Karol Główny specjalista ds. koordynacji i zarządzania projektami

818890615

605836408

mgr inż. Figiel Magdalena Stażysta specjalista ds. przedsiębiorczości na obszarach wiejskich i projektów

81 8890616

607727913

 mgr inż. Figiel Sylwia Główny specjalista ds. przetwórstwa na poziomie gospodarstwa i bezpieczeństwa żywności. 81 8890616
693901081
mgr inż.

Firan Kinga

Specjalista ds. projektów 81 8890615
693478253
 mgr

Seroka Małgorzata

Główny specjalista ds. projektów

81 8890615
603555418

mgr

Śmiałowska Bożena

Starszy specjalista ds. aktywizacji społecznej

81 8890677
601585143
mgr inż. Tarkowska Małgorzata

Starszy specjalista ds. projektów

81 8890615

697308333

mgr

Wrótniak Natalia

Starszy specjalista ds. produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych

81 8890677

601498154

 

Dział Ekonomiki i Zarządzania Gospodarstwem Rolnym

 mgr inż.

Kamińska Agata 

Kierownik Działu

Główny specjalista
ds. rozliczania podatku VAT w rolnictwie

663 023 043
 
mgr inż. Juszczuk Agnieszka

Koordynator wojew. FADN
główny specjalista
ds. rachunkowości rolnej Polski FADN

609 500 694
mgr inż. Kopiński Paweł

Główny specjalista
ds. kosztów opłacalności produkcji rolniczej

601 583 336
 mgr inż. Malicka Małgorzata

starszy specjalista
ds. grup producenckich oraz ich związków

601 592 434
 mgr inż. Nogalska-Michowska Edyta

Koordynator ds. informacji rynkowej, główny specjalista
ds. analizy rynków rolnych i notowań cenowych 

601 185 169
mgr Raczyńska Ewelina

Specjalista ds. ubezpieczeń w rolnictwie

603 500 963
mgr inż. Dados Martyna

specjalista ds. kosztów opłacalności produkcji rolniczej

609 654 942
inż. Borkowski Michał

Stażysta specjalista ds. rozliczania podatku VAT w rolnictwie

661 107 472

 


-Dane specjalistów


-Kredyty preferencyjne


-FADN


-GPR


-Kalkulacje


-Vat w rolnictwie


-ceny targowiskowe

-punkty skupu zbóż

-Punkty skupu żywca wieprzowego

-Punkty skupu owoców

-Analizy rynkowe

 

 

 

Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa  

dr inż.

Krzywiec Dariusz

Kierownik Działu 667 704 271

Zespół Produkcji Roślinnej 

 mgr inż. Baca Edyta Główny specjalista ds. kukurydzy i roślin strączkowych 661 409 824
 mgr inż.

Kupisz Mariusz

Starszy specjalista ds. roślin okopowych 661 409 936

mgr inż.

Kurus Krzysztof

 Główny specjalista ds. zbóż i rzepaku.

Koordynator Zespołu Produkcji Roślinnej i Sekcji Pole Doświadczalno-Wdrożeniowe 

661 107 333
mgr inż. Rodzik Kamil

Starszy specjalista ds. mechanizacji produkcji roślinnej

661 410 039

Sekcja Pole Doświadczalno-Wdrożeniowe

 

Sadurski Longin

Brygadzista  

Zespół Produkcji Ogrodniczej

mgr inż.

Balant Sebastian

Specjalista ds. sadownictwa 661 107 146
mgr inż.

Deska Ewa

Specjalista ds. szkółkarstwa i roślin ozdobnych 609 674 538
mgr inż.

Kłopot Karol

Główny specjalista ds. warzywnictwa 601 185 241
mgr inż. Pawlak-Zdziechowska Alicja Główny specjalista ds. krzewów jagodowych 661 107 360

Sekcja Sad Doświadczalno-Wdrożeniowy

  Ćwikła Stanisław

Magazynier

Sad Doświadczalno-Wdrożeniowy

601 187 674 
mgr inż. Ratus Michał

Koordynator Sekcji Sad

601 683 478

Zespół Produkcji Zwierzęcej

mgr inż. Dariusz Chabros

Stażysta specjalista ds. chowu i hodowli drobnego inwentarza

601 185 641
mgr inż. Martyna Machul

Specjalista ds. chowu i hodowli bydła

609 674 937
mgr inż. Noworolnik Olga

Specjalista ds. chowu i hodowli trzody chlewnej.

Koordynator Zespołu Produkcji Zwierzęcej

605 763 027
mgr inż. Kopeć Marcin

Specjalista ds. chowu i hodowli trzody chlewnej

661 409 884
dr inż. Woch Piotr

Główny specjalista ds. produkcji zwierzęcej

605 833 163

Sekcja Pasieka w Końskowoli

 mgr inż. Chabros Michał

Specjalista ds. pszczelarstwa

661 107 401